My Polacy często zapominamy o tym, jaki duży pożytek niesie za sobą regularne spożywanie kaszy (każdego rodzaju). Kasze mają właściwości oczyszczające. Oznacza to, że pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit, przyspieszają metabolizm i poprawiają samopoczucie. Dzięki tym drobnym ziarnom szybciej możemy pozbyć się toksyn z naszego organizmu. Połączenie kaszy z warzywami zielonymi, takimi jak szparagi gwarantuje potężną dawkę witamin. Oto sprawdzone przepisy, których skład opiera się na drobnych, sycących ziarnach i młodych pędach.
Moc szparagów
Kasza nie musi być wcale dodatkiem do obiadu i być składnikiem zastępczym dla tak ukochanych przez nas gotowanych ziemniaków. Może też stanowić główny komponent dania np. w kompozycji z warzywami zielonymi.
Warzywa zielone są w szczególności pożądane przez osoby niejedzące na co dzień mięsa, mają bowiem wysoką zawartość żelaza. Przykładem są szparagi – warzywo wywodzące się już z czasów starożytności. Zajadali się nimi Rzymianie, Grecy i Egipcjan. Mają lekko orzechowy posmak, dzięki czemu wspaniale komponują się z kaszą gryczaną.
Kasza plus szparagi
Na zielono
Ze szparagami możemy łączyć praktycznie każdy rodzaj kaszy, w tym pęczak. Jest to typ kaszy jęczmiennej, w której ziarno pozbawione jest łuski. Nie poddawany obróbce zawiera wiele bogatych witamin, w tym witaminy B odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kasza pęczak idealnie komponuje się zarówno że szparagami, jak i porem oraz zielonym groszkiem.
Masz ochotę na deser? Sprawdź, czy kisiel jest zdrowym deserem.